Öntött kontra kézi

Avagy mi a különbség két kerámia közt? Sokan kérdezik, hogy mitől más, miben tér el egy kézzel készült kerámia, mint egy gyári, sablonos öntött. Nézzünk először egy listát, mely főbb pontokon térnek el ezek a kerámiák:

Eltérő összetétel az anyagukban

Öntött kontra kézi - agyag 150x150
Agyag

Az öntött kerámiákhoz öntő fehér agyag keveréket alkalmaznak, mely alkalmasabb az öntésre, azonban hővezetése túlzottan jó.  (A kézi korongozáshoz más fehér agyag keveréket használnak.) Az öntéshez nagyon finom szemcse összetételű agyag jó, melyek szorosan rendeződnek és így a hőt túlságosan jól vezetik. Emiatt könnyebben megéghet a dohány, rövidebb lehet a tömés a vízipipa ásványokkal.

A kézzel készült kerámiánk esetében különleges hőálló agyag keverék felhasználásával készül, melynek színe sárgás – világos barnás és tapintása durvább, szemmel láthatóak a szemcsék. A szemcsék közt így nagyobb pórusok, helyek vannak, melyek a hővezetést az ideális szintre csökkentik. Így a dohány megégésének esélye kisebb, a vízipipa ásvány tovább adhatja az ízt.

Falvastagság, masszívság

Öntött kontra kézi - torott vortex 150x150
Sablonos öntött vortex széttörve

A kézzel készült kerámiák egyik legjobb tulajdonsága, hogy masszívak, vastagabb falúak. A készítés során nincs spórolás a felhasznált anyag mennyiségnél. Az öntött kerámiák falvastagsága mindössze 2mm körül szokott alakulni, mely igen törékennyé teszi, továbbá a hővezetést is negatívan befolyásolja.

A kézzel készült kerámiák esetében anyagot, az az agyagot nem kímélve készülnek korongozással a kerámiák. A művelet során a vízipipa dohánytölcsér falvastagsága 4-5mm között változik. A felső dohánytartó rész alatt tömör, nem üreges mint az öntötteké. Így a kézzel készült, vastagabb falú vízipipa kerámiák masszívabbak, tartósabbak. Nem törhetnek el olyan könnyen, szemben a sablonos, öntött típusúaktól eltérően. A dohánytároló alatti tömör rész pedig elősegíti a hő egyenletesebb elosztását.

Eltérő hővezetés

Öntött kontra kézi - vizipipa szen izzasban 150x150
A hőelosztás az egyik legfontosabb

A felhasznált agyag keverék minőségével és a falvastagsággal összefügg a hővezetés. Az öntött kerámiák esetében a vékony fal nem vezeti kellően a hőt, azonban a sablonos gyártáshoz használt agyag nagyon is jól vezeti. Így a kerámia a szén közelében gyorsan, erősen adja át a hőt. Emiatt könnyen megéghet a dohányunk vagy rövidülhet a vízipipa ásvány szívási ideje.

A kézi Sahlar vízipipa kerámiáknál a tömör felépítés egyenletesen vezeti el hőt, így jobb töméseket érhetünk el. A vastagabb fel fokozatosan, rendezetten vezeti a hőt. A kerámia vastag falának köszönhetően a dohánytároló rész teljes egészében felforrósodik, míg a dohánytölcsér szára kézzel megfogható marad, ha nem használunk hőtartó sapkát.