Phunnel kerámia

A phunnel kerámiák jól felismerhetőek jellegzetes formájukról és kialakításukról. Az első phunnel kerámia a Tangiers cég kezei alól futott ki. Náluk is több kerámia generáción kísérleteztek a tökéletes formával, anyaggal és kialakítással.

Phunnel kerámia - phunnel kermia 150x150
A vízipipán

Maga a phunnel vízipipa kerámia így jutott el a mai, úgymond végleges formájáig. Általánosságban elmondható, hogy magas, karcsú kerámiák ezek, melyek felső dohánytartó része alatt nem találhatóak lyukak. A dohánytartó rész közepén, kicsit kiemelkedve találhat egy fő, központi lyuk. Ennek a nagy átmérője biztosítja a könnyű szívhatóságot.

A könnyű szívhatóság csak az egyik nagy előnye az ilyen típusú vízipipa kerámiáknak. Maga a Tangiers cég, a saját nevével ellátott Tangiers phunnel kerámiát azon indíttatásból kezdte el kifejleszteni, hogy a saját márkájú, szárazabb vízipipa dohányuknak tudjanak megfelelő dohánytölcsért biztosítani.

Phunnel kerámia - tangiers phunnel kermiak e1310928660885 150x150
Legelső, a Tangiers

Mivel a saját vízipipa dohányuk szárazabb típusú, nem engedhették meg, hogy a sima egyiptomi kerámiánál alul lévő lyukakon lefolyjon a dohányon lévő csekély mennyiségű melasz. Így alakították ki ezt a formát, melyet a turbulensen (rendezetlenül, kavargóan) áramló forró levegő jól át tud járni. Így a melasz fent marad és a levegő és jól átjárja a dohányt.

A képen nagyon jól látható, mitől is phunnel egy phunnel kerámia. A jobb oldalon látható 3 kerámia az eredeti Tangiers small phunnel. Small, tehát kicsi, mivel ebből a márkából 3 méret készül. Kicsi, közepes és nagy. A nagy olyan sok vízipipa dohányt eszik, hogy 50g-os doboz kényelmesen belefér, beletömhetjük. A kisebb méret már kíméli a pénztárcánk, kevesebb dohányt igényel és így is nagyon hosszú és bő füstös tömések érhetők el. Igazából a Tangiers small phunnel kerámia mérete még így is nagynak mondható, pedig ez a márka legkisebb kerámiája.

Phunnel kerámia - phunnel kermiak e1310928149634 279x300

Az új fajta vízipipa kerámia nagyon gyorsan teret hódított magának. Népszerűsége hihetetlen ívben emelkedett, megállíthatatlanul. A vortex kerámiát is maga mögé utasította hetek alatt. Így egyre több márka jelent meg a piacon. Egyik ilyen a Kaya phunnel, mely kínai, sablonos kerámia. (Külön cikkünk foglalkozik a Sablonos kontra kézi készítésű kerámiák közötti különbséggel, melyet itt olvashatsz el.) Tömegesen készül gépekkel. Minőségén ez meg is látszik, de ára is olcsóbb. Természetesen a Tangiers phunnel kerámiákat a mai napig kézzel készítik, ahogy a Sahlar kerámiák is kézzel készülnek egy kerámikus műhelyben.

Magyarországon a phunnel kerámiák ‘kora’ 2010-ben indult meg, amikor megérkeztek az első Tangiers darabok, melyeket nem sokkal utána egy igen béna, Szíriában készült nevesincs phunnel kerámia követett. Ezt a kerámiát fel lehet ismerni, hogy egyik része sem egyenes, nem korongozással készítették, hanem inkább ‘gyurmázással’. Ezeket követték még a Kaya és még pár szintén névtelen phunnel.

Phunnel kerámia - alienphunnel kermia e1310931465379 150x150
Az első mini phunnel

Aztán 2010 vége felé, hazánkban elkezdtek emelkedni a vízipipa dohány árak, sőt ilyenkorra már elég magas árat értek el. Így a sok dohányt igénylő phunnel kerámiák kicsit visszaszorultak. Ilyenkor került be Magyarországra a szintén amerikai HJ Aliean mini phunnel kerámia. A HJ annyit tesz, hogy HookahJohn, aki egy óriási külföldi vízipipa webáruház tulajdonosa, aki először kezdte forgalmazni ezt a kerámiát és ő készítteti is, tehát lényegében saját kerámiája. Ennek a kerámiának nagyon nagy előnye volt, hogy az eddigi phunnel kerámiákhoz képest, csupán fele vagy harmad annyi dohány volt szükséges hozzá egy remek töméshez. Így akár 10-15 gramm vízipipa dohánnyal is pipázhatunk több mint 1 órán át az Alien mini phunnelel. Ez a kerámia magas áron volt elérhető, azonban idővel visszahozta az árát, mivel dohányt és így pénzt lehetett spórolni vele. Ára azonban még így is borsos volt, viszont kiváló minősége ellensúlyozta részben.

A mini phunnel kerámiák sikere ezzel beköszöntött és a mai napig töretlen. Mind a vortex, mind a közepes és nagy phunneleknél népszerűbbek a gazdaságos, takarékos mini kerámiák.  Így cégünk a hazai igényeknek megfelelően, az amerikai prémium kerámiák minőségét hozza, melyhez nem adódik vám, szállítás és többszöri kereskedői haszon, mely módon megfelelően kedvező áron tudjuk nyújtani a prémium kerámia minőséget! Tekintse meg a termékeink menüpontot és az ott található kiváló minőségű kerámiáinkat.