Kerámia tisztítása

A vízipipa kerámiák minden típusánál előjön idővel az az idő, amikor komolyabb nagytakarítást igényel kerámiánk. Annak érdekében, hogy a vízipipa használata során az íz megfelelő tisztaságú és jól kivehető legyen. Igaz, a tiszta ízhez hozzájárul a tiszta vízipipa test, a szívócső és víztartály is, azonban ne feledjük a kerámia is fontos tényező. Így érdemes a vízipipa kerámiánkat rendszeresen tisztítani, takarítani.

Miként tudom a ráégett részt eltávolítani, tisztítani?

A ráégett rész nem más mint melasz és dohány keveréke. Általában a kerámia felső peremén szokott jelentősebb mennyiségben elfordulni, mivel itt éri a legnagyobb hő a vízipipa dohányt, melaszt. Eltávolítása lehet egy könnyebb, egyszerűbb módszerrel vagy az idő és munkaigényesebb nagymosással.

  • Egyszerű: Áztassuk a kerámiát 5-10 percre vízbe, majd fém dörzsivel alaposan súroljuk, vegyszereket mellőzve.
  • Bonyolultabb: A kerámiát tegyük egy fazékba, majd öntsük fel vízzel, hogy legalább a felét ellepje. Ezután kezdjük melegíteni a vizet és várjunk, amíg felforr. Miután felforrt, várjunk 5-6 percet és addig főzzük a kerámiát. Ezt követően zárjuk el, hagyjuk lassan kihűlni. Ezt követően a fém dörzsivel súroljuk. Ha kell, ismételjük meg a műveletet.

Miként kerülhetjük el a gyakori nagymosást?

Ne használjunk túlzott hőt, ügyeljünk tömésnél, hogy a perem széle ne legyen melaszos vagy ne legyen rajta dohánydarab. Használat után, (miután lehűlt) mindig mossuk el bő vízzel, kézzel dörzsöljük át. Ha szükséges akkor mosogatószivacs durvább dörzsi részével tisztítsuk meg a ráégett daraboktól a kerámiánkat.

FONTOS!

  • Ha a kerámiát több percig beáztatod, utána ne használd egyből. A kerámiák anyaga felveszi a nedvességet és ha túl gyorsan melegszik át, megrepedhet.
  • Ne használjunk a tisztításhoz erős illatú vagy maró hatású, mérgező tisztítószert. Inkább a fizikai, mint kémiai tisztításban bízzunk!