Szén használata

A vízipipa kerámiák esetében fontos, hogy mennyi szenet használunk. Persze az is legalább ilyen fontos, hogy milyen az a vízipipa szén. Nem mindegy, hogy öngyulladósat vagy természetes vízipipa szenet használunk. Az alábbi táblázatba összefoglaltam a Sahlar phunnel kerámiákhoz milyen, mekkora és mennyi vízipipa szén ajánlott.

Sahlar Mini Phunnel és a megfelelő mennyiségű vízipipa szén

A Sahlar Mini Phunnel vízipipa kerámia kevés dohányt, ásványt fogad magába. Ennek megfelelően kicsit óvatosabban, több odafigyeléssel érdemes a vízipipa szeneket kezelni. Vannak dohányok ( AF, N Mizo, N Mix ), melyek jobban bírják a hőt. Azonban sok márka ( AM, AS, AW ) nem bírják a nagy hőt. Ezeknél picit gyakrabban szükséges a szén mozgatása, körkörösen.

Öngyulladós szénnel, 1-2 réteg grill, 1 réteg páncél vagy 2-3 réteg sima alufóliával

 • Átmérő / Mennyiség / Módszer
  1. 33mm – 2db egész – Az egészeket időnként elmozdítva
  2. 40mm – 3db fél – Háromszög formában, a kerámia szélére
  3. 50mm – 2db fél vagy 3db fél – Két ellentétes oldalára mozgatva vagy háromszögben a kerámia szélére

Természetes szenek

 • Bamboocha – 3db egész háromszög formában, tömés elején középen majd amikor beindult a kör, akkor ki kell a kerámia szélére tenni
 • Cocobrico – 2db egész, de jobb a 3db fél háromszög alakban
 • CocoNara – 3db egész, háromszög formában a kerámia szélére
 • Coco Coal – 3db egész, háromszögben a kerámia közepére
 • Cococara – 3db fél, illetve 2db egész

Mit jelent a szenek mozgatása?

A szeneket érdemes a vízipipa kerámián mozgatni. Ez annyit jelent, hogy a szeneket a meglévő helyükről az üres helyekre helyezzük át. Így a dohányt egyenletesebben éri a hőt, nem túl sokáig egy ponton. A vízipipa szén mozgatási ideje olyan 10-15 perc körül mozog, bár ez függ a szén méretétől és mennyiségétől. Minél több, nagyobb a vízipipa szén, annál gyakrabban kell mozgatni.

Mit jelent, hogy kerámia közepére vagy szélére tegyük a szenet?

 • Kerámia közepére: Mivel a Sahlar mini phunnel vízipipa kerámia alufóliáját középen nem kell kilyukasztani, így amikor arról beszélünk, hogy a szén középen legyen, akkor arra gondolunk, hogy teljesen a kerámián legyen, ne lógjon le kicsit se, minél jobban a dohány fölött legyen.
 • Kerámia szélére: Minél inkább a szélén legyen a szén, az jó ha kis mértékben lelóg a kerámiáról. (Arra vigyázzunk, hogy ne essenek le a szenek.)

Mit tegyek, ha már kevés a hő?

Ahogy telik az idő és csökkent a szén mérete, csökken a hőleadása is. Ilyenkor két dolgot tehetünk. Az egyik, hogy lehamuzzuk. Ilyenkor csipesszel megfogjuk a szén darabot és a vízipipa tálcájára ejtjük 4-5cm magasságból, majd miután lejött róla a szürkés hamuréteg, ismét feltesszük a vízipipa kerámia tetejére. A másik megoldás a hőtartó sapka használata, mely nem engedi elszökni a hőt.